tisdag 2 mars 2010

Ett oväntat konkret svar

Vi har ju på något sätt förlikat oss med att Isac "bara blir" sjuk gång på gång, att vi kan räkna med fler lunginflammationer osv. Jag har till och med känt att jag har landat i att ok, det är så han funkar men vi vet inte varför. Därför blev jag faktiskt lite förvånad när det i dag låg ett brev på hallmattan som faktiskt förklarar VARFÖR han funkar så.

Han har IgA-brist, en brist i immunförsvaret. Ungefär en av 600 svenskar har denna brist. Ungefär 60% av de personer som har bristen är fullt friska, medan resterande har samma symptom som Isac haft de senaste två åren; alltså ovanligt frekvent återkommande (ibland svåra) virusinfektioner, lunginflammationer och liknande.

Vi vet inte så mycket mer i dagsläget förutom att man djupare ska titta på hans immunförsvar.

En snabb googling visar att man som regel inte behandlar IgA-brist utan bara dess symptom (som tex att man ger penicillin vid lunginflammation) så egentligen tillför den här "diagnosen" inte något egentligt värde, annat än att det är skönt att få bekräftat att det inte är något värre.

2 kommentarer:

  1. Det är alltid bättre att veta än att leva i ovisshet. Nu vet ni ju att det finns fler i samma situation och det brukar ju kännas lite lättare av sån vetskap.

    SvaraRadera
  2. Och, när man får reda på hur allt är och hur man ska handskas med saker och ting, så lär man sig ganska snart att leva med situationen
    Kram från Mum

    SvaraRadera